kookettes3

De 5 tips van een Kookette

Weten jullie het nog, de Kookettes op tv in het SBS programma Over smaak valt te twisten? Ze namen het tot twee keer toe op tegen een andere eetclub in de strijd om de beste kookclub van Nederland en belandden in de halve finale.

Hoe zou dat geweest zijn? En hebben ze misschien nog tips voor mensen die ook aan zoiets mee willen doen, op tv of niet, of sowieso voor etentjes met je eetclub? Hoe ga je bijvoorbeeld om met kookstress? We vragen het aan Judith, een van de Kookettes.

Tip 1: Oefen veel!
Meedoen aan een kookwedstrijd op tv is heel erg leuk, maar ook spannend en stressvol. Er is de selectie, het lange wachten en dan gaat het ineens heel snel. Dan moet je anderhalve week voor de opnames nog van alles voorbereiden.

De Kookettes stonden avonden samen in de keuken om recepten uit te proberen. Ze wilden natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Toch zegt Judith achteraf dat ze nog meer hadden moeten oefenen. Dat komt niet alleen de gerechten maar ook de samenwerking ten goede. Zie tip 2 en 4!

Tip 2: Hou het simpel en wees toch creatief!
Het thema in de halve finale was koken voor boeren met uitsluitend Hollandse producten. Dat werd tijdens de opname bekend gemaakt. De dames Kookettes gingen voortvarend met een boodschappenlijst de markt op. Pompoen-wortelsoep-cappucino met crispy ontbijtspek en spekkoek van biet en geitenkaas voor en als hoofdgerecht gegrilde runderreepjes, truffelaardappelpuree & pastinaakpuree met yoghurt-bietensaus. Dat moest het worden, speciaal en toch Hollandse pot.

Veel ging hartstikke goed hoor. Maar het moest allemaal snel snel en die bieten alleen al moesten langer dan een uur koken. De soep was net te weinig en ook de pastinaak was te zuinig ingekocht. Beter was geweest als ze op safe hadden gespeeld, vindt Judith. Gewoon vasthouden aan de basis, gerechten die je al weet of wel eens zelf hebt gemaakt, daar de ingrediënten bij zoeken en dit creatief aanpassen aan het gevraagde thema. Simpel en lekker.

Tip 3: Laat je niet opjagen!
Hup hup, even doorwerken! De gerechten moeten binnen 2,5 uur op tafel staan. Er is geen seconde te verliezen. Ondertussen is er de druk van de camera – leuk overkomen hoort er ook bij -, en het dilemma of je de instructies van kok Rudolph wel of niet opvolgt. Moet de postelein serieus eerst in ijswater en de paprika echt geroosterd? Judith raadt iedereen aan die aan een wedstrijd meedoet om je aan je eigen plan te houden en op je eigen kookkunst te vertrouwen!

Tip 4: Wijs een chef aan die bepaalt hoe het gaat!
Judith’s naam stond bovenaan op het wedstrijdformulier en dus werd ze automatisch tot chef gebombardeerd. Zelf vindt ze zich daar veel te zacht voor. Priscilla en Marieke zijn er wat beter in om de leiding te nemen. Het liep niet in de soep hoor, maar chaotisch was het zo nu en dan wel. Volgens Judith is het goed om van te voren iemand aan te wijzen die bepaalt wie wat doet, wanneer wat gedaan moet worden en die zo nu en dan roept: “hé joh schiet ’s op”!

Tip 5: Je kan het!
Qua koken zegt Judith niet veel geleerd te hebben, echt uitproberen was er niet bij. Maar het was heel tof om te ontdekken dat ze samen met de Kookettes in korte tijd iets op tafel kon zetten voor 25 mensen. Koken en dan rang rang gaan met die borden. Of ze het ooit weer zal doen? Dat weet ze niet, maar het heeft haar wel het vertrouwen gegeven dat ze het kan.

Heb jij vragen aan Judith? Stel ze hieronder! Heb jij met je eetclub ook ooit meegedaan aan een wedstrijd of ga je dat doen? Vertel het ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *