Joop

De eetclub van Joop

Maak kennis met de eetclub van de 26-jarige danseres en dansschoolhoudster Joop uit Amsterdam, waar het gezellig is, waar mensen op elkaar kunnen rekenen en waar ook nog lekker gegeten en gedronken wordt.

Als je wil weten wat Joop met koken heeft en wat haar eetclub zo gezellig maakt, lees hieronder haar verhaal. dsc_0079-kopie

Jong geleerd
Joop en haar drie zusjes hielpen altijd mee in de keuken. Dat was heel normaal. De meiden werden in duo’s aan het werk gezet. Haar moeder kookt nog altijd veel en improviseert met wat in huis is. Ze maakt lekkere Limburgse gerechten en er is altijd warme soep als ze thuiskomt.

Joop heeft een hectisch leven en koken geeft haar rust. Ze vindt het leuk om nieuwe dingen uit te proberen en zoekt het liefst recepten op YouTube. Zo weet ze nu bijvoorbeeld hoe ze dumplings kan frituren in plaats van stomen. Bij recepten uit een kookboek mist ze altijd een stap en tja, dan mislukt het nog wel eens.

Voor- en natafelen met stelletjes
Joop is dol op natafelen maar zeker ook op voortafelen. Toen ze in Amsterdam kwam wonen was aansluiting bij een eetclub dan ook dé manier om mensen te leren kennen. Ze reageerde op een oproep waarin werd gezocht naar mensen uit verschillende lagen van de samenleving. Dat sprak haar aan. Wat ze ook heel fijn vond was dat vermeld werd: “je mag ook pannenkoeken bakken en we helpen elkaar als het financieel niet uitkomt”.

De eetclub startte twee jaar geleden een beetje stijfjes. Maar omdat ze allemaal iets gemeenschappelijks hadden met eten, kwam het gelukkig snel goed. Er is net een stel weg, dus er zijn weer nieuwe mensen welkom. Joop zou graag willen dat er wat singles bijkwamen, voor de variatie. Nu zijn er alleen stelletjes in de club.

Het lukt niet altijd, maar in principe spreken ze eens per maand af en er is een systeem om te bepalen wie na wie komt. Elk huis komt aan de beurt. De stellen koken samen. Joop is alleen en daarom komt bij haar vaak iemand eerder om te helpen. Ook nemen de anderen altijd extra wijn mee.

Voorloper van Jamie en andere kookkennis
Iedereen mag zelf bepalen wat het thema is. Alles kan, Bourgondisch of een picknick. Joop heeft een keer Turks gekookt en voor een volgend keer denkt ze erover om alleen rood voedsel voor te schotelen.

In Engeland, waar ze een tijdje woonde, heeft Joop de boeken van Leon ontdekt, de voorloper van Jamie Oliver. Het is comfortfood, net als van Jamie. De meeste anderen halen ook hun inspiratie uit kookboeken, maar er is één vrouw bij met een Indonesische achtergrond die de heerlijkste familierecepten maakt.

Het allerlekkerst wat ooit op tafel kwam was een soort soepje met een zoetzure smaak gecombineerd met hartig. En laatst had iemand een smiley gemaakt van oranje pikante wortelmousse. De neus was een groene mousse en de mond een bepaald soort kaviaar. Heel grappig!

Joop2

Boeiende verhalen en stabiliteit
De eetclub bestaat uit mensen van uiteenlopende leeftijden en beroepen, van oogarts tot iemand die in de lease business zit. Joop vindt de verhalen die ze vertellen superinteressant, juist omdat het zo ver weg ligt van wat ze zelf doet. Alles is bespreekbaar. Werk en vakantie zijn geliefde onderwerpen, maar ook politiek komt aan bod.

Behalve de verhalen haalt Joop uit de eetclub vooral stabiliteit. Het zijn mensen op wie ze kan rekenen. En dan is er natuurlijk ook nog het lekkere eten en drinken en de gezelligheid.

Veel succes met je eetclub Joop!!

Wil je ook met je eetclub op Eetclub.nl? Wil je het verhaal zelf schrijven of geïnterviewd worden? Laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *