Kookettes

De Kookettes op tv

Wauw! Een van de eetclubs van Eetclub.nl is op tv geweest! De Kookettes uit Amsterdam waren zo stoer om de strijd om het beste gerecht aan te gaan in het programma Over smaak valt te twisten op SBS6! Gezien? Terugkijken hoor! Superspannend!

De Kookettes
De kookclub bestaat uit een 4-tal energieke meiden van rond de dertig: Priscilla, Esther, Marieke en Judith. En officieel heten ze dus de Kookettes. Ze hebben elkaar iets meer dan twee jaar geleden ontmoet via Eetclub.nl, uiteraard, en het was vanaf de allereerste afspraak gezellig. Als ze eens in de maand of twee maanden bij elkaar komen pakt één van hen flink uit met minimaal een driegangendiner. Specialiteiten zijn de kip uit de oven van Marieke, het veganistisch diner van Priscilla, de lamskoteletjes van Esther, de ceviches van Judith en verder is alles lekker wat iedereen zelf maakt.

Over smaak valt te twisten
En toen was er dat tv-programma waar je je voor op kon geven. Nu doen de Kookettes toch al van alles samen: regelmatig een koffietje drinken, hardlopen, naar festivals en concerten gaan en zelfs meedoen aan MudMasters. Waarom dus niet samen op tv? Ze zagen het als een grote uitdaging. Alleen en op tijd koken gaat ze prima af. Maar wat gebeurt er als ze samen in de keuken staan?

In Over smaak valt te twisten strijden twee kookclubs met elkaar om het beste gerecht. De presentatie is in handen van Irene Moors en tv-kok Rudolph van de Veen. Er wordt door twee teams gekookt voor een 20-koppige jury,waarvan 4 BN-ers, onder wie Jurgen Rayman (tante Es) en Britt Dekker. De winnaar is het team met de hoogste stapel borden. Na het proeven leveren juryleden het bord in van het gerecht dat ze het lekkerst vonden. Geel bord voor team Geel, groen bord voor team Groen. Het winnende team gaat door naar de halve finale en maakt kans op €25.000.

De pan uitvechten
In een professioneel uitgeruste kookstudio moeten de Kookettes het in de eerste aflevering opnemen tegen 4 vlotte boys die zich de Carbo’s noemen en hun eigen pasta maken. Wat een stress! Toch lijken ze heel relaxed. Als voorgerecht hebben ze gekozen voor twee soorten ceviches en een spicy doperwtensoepje met chorizo. Het hoofdgerecht is schelvis met smokey paprikahummus, zeekraal en een crispy coppa salade. Binnen 2,5 uur moet het klaar zijn. De Kookettes gaan aan de slag.

Oh wat was het spannend toen Priscilla de hummus niet op smaak kreeg en de structuur bovendien te waterig was. Van Rudolph kreeg ze de tip de paprikapoeder eerst even te roosteren, terwijl Irene het team aanzette tot flirten met de boys aan de overkant. Kunnen ze de stress aan?

Na 2 uur nemen obers het voorgerecht mee om uit te serveren en een half uur later het hoofdgerecht. Eet smakelijk! Nu gaat het er pas echt om spannen!

kookettes4

De meeste borden?
De jury is kritisch. Er wordt smakelijk gegeten, commentaar gegeven maar ook complimenten uitgedeeld. Zo waant Britt Dekker zich in een Michelin restaurant als ze enkele hapjes van de schelvis en zeekraal van de Kookettes heeft geproefd. Er worden gele en groene borden teruggegeven. Maar hoeveel?

Vanuit een diepe tafel worden twee stapels machinaal omhoog geduwd. De groene stapel groeit, de gele stapel groeit, de groene groeit verder, de gele groeit verder en dan … aaaahh, de groene stapel van de Carbo’s is toch echt hoger.

Maar wat blijkt? Uit onzekerheid hadden de Carbo’s voordat de uitslag bekend werd besloten zich terug te trekken, de kans op een finaleplaats te laten schieten en met €2500 naar huis te gaan. En dat betekent?

De Kookettes gaan dooooooooor!!!!!

Halve finale
Het is 26 september 2016 en daar staan ze dan weer, de Kookettes. Op miraculeuze wijze waren ze in de halve finale terechtgekomen en nu zullen ze flink aan de slag moeten. Dit keer moeten ze strijd leveren tegen de zwaargewichten van Team Culinair die bekend staan om hun discipline en kooktechnieken. De Kookettes moeten het hebben van hun talent voor smaak.

De uitdaging is vandaag om alleen ingrediënten te gebruiken van Hollandse bodem, of uit Hollands water, en de opdracht is een Hollandse pot bereiden op een leuke creatieve manier. Ook de jury is aangepast. In het kader van “wat de boer niet kent dat eet hij niet”, zitten er voornamelijk boeren aan de jurytafel, onder wie boer Jos van Boer Zoekt Vrouw.

De Kookettes kozen voor runderreepjes en bieten. En zo zag hun halve finalemenu er uit: als voorgerecht pompoen-wortelsoep-cappucino met crispy ontbijtspek en spekkoek van biet en geitenkaas en als hoofdgerecht gegrilde runderreepjes, truffelaardappelpuree & pastinaakpuree met yoghurt-bietensaus.

Hoelang moeten de bietjes op het vuur?
Om de zenuwen te bedwingen nemen ze een wit wijntje vooraf. Maar ja, de stress bleef. Iedereen begint iets te snijden of te hakken en de taken zijn minder goed verdeeld dan de eerste keer. Terwijl Judith de planning in de gaten houdt, lijkt de rest van het team maar wat te doen.

Komt het wel goed? Priscilla maakt zich zorgen om de bieten die al een uur op het vuur staan maar nog steeds niet gaar zijn. Marieke is in haar eentje verantwoordelijk voor het grillen van het vlees maar mooie ruitjes maken is moeilijker dan ze dacht. De spanning stijgt. Moet er jus bij de puree? De boeren willen vast wat te prakken hebben. Maar of dat lukt in 13 minuten? En gaan ze het redden met het vlees? Het moet er nu echt uit Marieke!

De strijd beslecht
Het voorgerecht wordt goed gewaardeerd. Volgens Rudolph zijn de Kookettes er het beste in geslaagd om de meest Hollandse smaak aan te brengen en ook voor de opmaak krijgen ze extra punten.

Het hoofdgerecht ging er bij de boeren minder makkelijk in. Evenals van de tegenstanders was het vlees niet helemaal gaar en het stamppotje van truffel en pastinaak had net iets te weinig smaak. Met het voorgerecht hadden de Kookettes nog een ruime voorsprong, maar de stress heeft ze bij het hoofdgerecht de das om gedaan.

Het tellen van de borden hebben ze niet afgewacht. Onder de indruk van de kookkunsten van Team Culinair, hebben ze de eer aan zich zelf gehouden en zijn naar huis gegaan met de troostprijs van €2500.

Wat een stress! Maar ze hebben het toch maar gedaan! Wat de Kookettes de komende weken gaan doen? Nou, wijn drinken en afhaalmaaltijden scoren!

En Eetclub.nl is er heel erg trots op dat de meiden zover zijn gekomen!!

Gemist? Kijk hier beide afleveringen terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *