Kookworkshop in de eigen buurt

geplaatst op 31 oktober 2015, door Rianne

Samen met mensen uit je buurt koken en eten is een leuke manier om je buurtgenoten te leren kennen. In Eindhoven heb je een keten Robin Hood. Zij hebben in wijken een restaurant en workshopkeuken. Hier wordt een maal per maand een workshop georganiseerd. Gisteren zijn we voor de 4de maal samengekomen. Een collega van mij is meegegaan omdat ze het zo gezellig vindt.

Mijn opdracht met drie andere personen was het maken van een Jamaicaanse Pompoensoep Chilipeper en zoete aardappel.

4 pers.

1,5 kg pompoen, geschild, pitten verwijderd, vruchtvlees in blokjes van 2 cm

2 el olijfolie

150 g zoete aardappelen, in kleine blokjes, bewaar wat voor de garnering

2 takjes verse tijm, bewaar wat voor de garnering

15 g roomboter (of extra olijfolie)

1 grote rode ui, in dunne ringen

5 lente-uitjes (alleen de witte en lichtgroene delen) , in ringetjes

Halve rode pittige chilipeper (of 1 flinke el Cayennepoeder, hadden wij gebruikt)

Stukje gember van 3 cm, fijngeraspt

1 tl piment

1 tl geraspte nootmuskaat

1/2 tl komijn

1,3 l groente- of kippenbuillon

1 vers of gedroogde laurierblaadje

Sap van 1 limoen, naar smaak


Oven 200 'C 

Verdeel de pompoen blokjes en zoete aardappelen over een ovenplaat bekleed met bakpapier. Olijfolie erover en vermengen met je handen. Zout en peper erover met een takje geritste tijm.

20 tot 25 minute  in de oven.

Ondertussen de rode ui bakken in de roomboter met een snufje zout. Laat de ui ongeveer 15 minuten sudderen met een deksel op de pan die wat schuin gezet is om een kleine opening te krijgen. Laag vuur, tot de uien zacht zijn.

Neem de deksel van de pan en draai het vuur iets hoger. Bak de uiringen nog eens 5 tot 10 minuten, totdat ze beginnen te verkleuren. Roer de lente-uiringetjes , peper, gember, piment, nootmuskaat, komijn en de rest van de tijm erdoor en bak ze 3 minuten mee, tot de geuren vrijkomen.

Voeg alles met de bouillon samen met een laurierblaadje, breng aan de kook en laat het nog eens 20 min tegen de kook aan op het vuur.

Verwijder laurierblaadje en pureer de soep met een staafmixer of in porties in een blender. Voeg nog eens peper en zout naar smaak toe.


Garneer met wat blokjes zoete aardappels en extra tijm.


Een heerlijke herfstsoep!


Dit voorgerecht werd vervolgt door en Lasage  van courgette en tonijn met een komkommersalade en als toetje ee  chocoladetaart.

De avond was weer geslaagd. 


Recepten van

www.indekunstkeuken.nl



 

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Reacties & vragen

    Er zijn nog geen opmerkingen bij deze ervaring. Ben jij de eerste?

Log in om je aan te melden of een vraag te stellen